Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Σαν σήμερα...


22 Μαΐου 1813: Γεννιέται στη Λειψία ο Ρίχαρντ Βάγκνερ. Ιδιοφυής μουσικός, ποιητής, σκηνοθέτης, αναμορφωτής του λυρικού θεάτρου, αλλά και φιλόσοφος, αναρχικός, φιλέλληνας, και "αντισημίτης" με πολυάριθμους Εβραίους φίλους, μαθητές και συνεργάτες! (Την τελευταία αυτή ετικέτα την κόλλησε λόγω ενός γελοίου άρθρου που επιπόλαια δημοσίευσε κάποτε, "Ο Ιουδαϊσμός στη Μουσική", θέλοντας να εκδικηθεί με τον τρόπο αυτό τον Μέντελσον για την απαξίωση με την οποία τον είχε αντιμετωπίσει στα πρώτα συνθετικά του βήματα...)

Αναρχικός συνεπής με την ιδεολογία του, όταν ξέσπασε η επανάσταση έβαλε φωτιά στο Βασιλικό Θέατρο του οποίου ο ίδιος ήταν... διευθυντής! Έζησε πολλά χρόνια εξόριστος μακριά από τη Γερμανία, βιώνοντας συνθήκες ακραίας ανέχειας στη σκληρή πραγματικότητα του Παρισιού (λέγεται πως ακόμα κι ο σκύλος του, τον οποίο είχε πάρει μαζί στην εξορία και τον οποίο λάτρευε, τον εγκατέλειψε μη αντέχοντας άλλο την πείνα!). Παιδί ακόμα όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση, ήταν έτοιμος, αν τον άφηναν, να έρθει να πολεμήσει στο πλευρό των Ελλήνων τους οποίους θαύμαζε! Μάλιστα, η αναμόρφωση από αυτόν της όπερας σε "μουσικό δράμα" βασίστηκε ακριβώς στο πρότυπο του αρχαίου Ελληνικού θεάτρου.

Η πολιτική-αναρχική του φιλοσοφία βρήκε την απόλυτη έκφρασή της στο φινάλε της όπερας "Το Λυκόφως των Θεών", τελευταίο έργο της Τετραλογίας "Το Δαχτυλίδι των Νιμπελούγκεν". Δείτε το video:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου