Δευτέρα 19 Ιουλίου 2021

Το "παράδοξο" της Μυκόνου δεν είναι παράδοξο!


 Από αμφισβητίες του εμβολιαστικού προγράμματος (μεταξύ αυτών και κάποιοι παλιοί μαθητές μου) διαβάζω θριαμβευτικά σχόλια περί de facto κατάρριψης του "αφηγήματος" της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια κατά του covid. Αφορμή για τις θριαμβολογίες έδωσε το αναπάντεχο(;) lockdown που επιβλήθηκε στη Μύκονο, το "νησί-πρότυπο" και την "πρωταθλήτρια" στους εμβολιασμούς, με σχεδόν το 90% των κατοίκων της πλήρως εμβολιασμένο.

Πριν σπεύσουμε να υποκλιθούμε στους αμφισβητίες και να τους συγχαρούμε για την "δικαίωση" των απόψεών τους, καλό είναι να λάβουμε υπόψη δύο ζητήματα που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση:

1. Όπως έχουν κατ' επανάληψη τονίσει οι ειδικοί, το εμβόλιο δεν αποτρέπει τη μόλυνση από covid, ούτε τη μετάδοση του ιού από εμβολιασμένο άτομο σε άλλο άτομο, αν και μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες για τέτοια ενδεχόμενα. Αυτό από το οποίο κυρίως προφυλάσσει το εμβόλιο είναι η σοβαρή νόσηση που οδηγεί τον ασθενή στο νοσοκομείο, ίσως ακόμα και στην ΜΕΘ. Έτσι, αν ακόμα και οι εμβολιασμένοι (πόσο μάλλον οι ανεμβολίαστοι) δεν τηρούν τα απαραίτητα μέτρα κοινωνικής απόστασης, ο αριθμός των μολύνσεων μπορεί να αυξηθεί σημαντικά. Τέτοια μέτρα, μόνο αφελείς πιστεύουν ότι τηρούνταν στη Μύκονο!

2. Σε ό,τι αφορά τη Μύκονο, οι ειδικοί (βλ., π.χ., [1,2]) επισημαίνουν ότι το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού αφορά τον μόνιμο πληθυσμό, ο οποίος, όμως, είναι ασύγκριτα μικρότερος από τους επισκέπτες και τους εποχικούς εργαζόμενους στο νησί (δείτε, π.χ., τα στοιχεία που παραθέτει η ίδια η γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Μυκόνου [3]). Και είναι οι δύο τελευταίες κατηγορίες που με την ανεύθυνη στάση τους προκάλεσαν την έξαρση των κρουσμάτων, καθώς μάλιστα υπολογίζεται ότι μεγάλο μέρος τους είναι άτομα ανεμβολίαστα.

Η περίπτωση της Μυκόνου, λοιπόν, δεν προσφέρεται για περαιτέρω αμφισβητήσεις και ανέξοδες θριαμβολογίες εναντίον του εμβολιαστικού προγράμματος. Το εμβόλιο - δυστυχώς - δεν είναι πανάκεια, είναι όμως ό,τι καλύτερο μας βρίσκεται τούτη τη στιγμή για να αντιμετωπίσουμε το τέρας!

Υ.Γ.: Προκαλεί βαθιά θλίψη η συμπεριφορά που επεφύλαξαν οι αντιεμβολιαστές "με τους σταυρούς και τις σημαίες" στον βετεράνο ηθοποιό Τάκη Χρυσικάκο [4], τον οποίο εξύβρισαν και στον οποίο ευχήθηκαν, ειρωνικά, "καλό παράδεισο" όταν νόσησε από covid. Η αιτία ήταν πως είχε κάνει τα εμβόλια. Κι εγώ θυμάμαι το "να πεθάνετε όλοι, ρε!", έξω από τη Μαρφίν το 2010...

"Αν δεν είχες κάνει τα εμβόλια, τώρα δεν θα μιλούσαμε", είπαν οι γιατροί στον συμπαθή ηθοποιό. Και αυτό τα λέει όλα.

[1] Μύκονος: Από «πρωταθλήτρια» στους εμβολιασμούς, στο μίνι lockdown

[2] Στη Μύκονο δεν τηρούνται τα μέτρα! Μεγάλα ποσοστά ανεμβολίαστων ανάμεσα σε εργαζομένους

[3] Ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Τουρισμού Χ. Θεοχάρη

[4] Τάκης Χρυσικάκος: "Οι αρνητές του εμβολίου με έβριζαν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου