Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Alejandro Casona: "Βάρκα δίχως ψαρά"

Το αριστουργηματικό θεατρικό έργο του Alejandro Casona (1903-1965), "Βάρκα δίχως ψαρά", σε ραδιοφωνική διασκευή του 1967. Παρουσίαση σε μορφή slideshow, με φωτογραφίες εμπνευσμένες από τον τίτλο του έργου.

Σε ένα από τα κορυφαία έργα θεατρικής φιλοσοφίας του 20ού αιώνα, ο Αλεχάντρο Κασόνα εξετάζει το ζήτημα της ηθικής της πρόθεσης. Παραπέμπει στον Φάουστ, αλλά "σκάβει" σε βαθύτερα και σκοτεινότερα ένστικτα του ανθρώπου που τον οδηγούν στο έγκλημα (και μάλιστα με τα ταπεινότερα των ελατηρίων) δίχως ίχνος ηθικής αναστολής. Ο Κασόνα, όμως, επιλέγει να κλείσει το δράμα με ένα αισιόδοξο μήνυμα: ότι, στο βάθος της ανθρώπινης συνείδησης υπάρχει πάντα - εν υπνώσει, έστω - το καλό. Κι αυτό είναι που στο τέλος θριαμβεύει!

Ο δημιουργός ισορροπεί αριστουργηματικά ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, με τη δεύτερη συνιστώσα να εκφράζεται με την αποθέωση του παράλογου: Ο ίδιος ο Διάβολος, σε ρόλο τέλειου ηθικολόγου, διδάσκει στον άνθρωπο το καλό και την αρετή δίνοντάς του ένα ανεπανάληπτο μάθημα ηθικής!

Για να σπάσω τη μονοτονία του ήχου (αφού πρόκειται για ραδιοφωνική παραγωγή), πρόσθεσα εικόνες θαλασσινές από την προσωπική μου συλλογή φωτογραφιών. Καλή ακρόαση!



Alejandro Casona: Βάρκα δίχως ψαρά (Μέρος Α) από costaspap


Alejandro Casona: Βάρκα δίχως ψαρά (Μέρος Β) από costaspap

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου