Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Διαφωνώ απόλυτα με την επετειακή απόδοση τιμών σε ο,τιδήποτε είναι άξιο να τιμάται. Είναι σαν να λέμε, "μπορώ να σε αγνοώ 364 μέρες το χρόνο, αλλά για μία και μόνη μέρα θα θυμάμαι την ύπαρξή σου!". Δεν περιμένουμε την "Ημέρα της Μητέρας" για να δείξουμε σ' εκείνη την αγάπη μας... Δεν θυμόμαστε μόνο την "Ημέρα των Ζώων" πως κι αυτά έχουν ψυχή... Δεν περιμένουμε την ημέρα του "Αγίου Βαλεντίνου" για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας στο πιο κοντινό μας πρόσωπο...

Σήμερα, λέει, είναι η "Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας". Αν οι ίδιες οι γυναίκες επέλεξαν να καθιερώσουν μια τέτοια γιορτή, τότε μάλλον υποτιμούν βάναυσα τον εαυτό τους! Περνούν ένα πολύ επικίνδυνο, γι' αυτές, μήνυμα διαφορετικότητας που υπονομεύει το δικαίωμα στην ισότητα που χρόνια τώρα διεκδικούν. Αν πάλι η επέτειος είναι ανδρικής έμπνευσης, τότε πρόκειται για κυνική έκφραση φαλλοκρατισμού: "Σε τιμώ, κυρά μου, όπως τιμώ το σκύλο μου... Άντε, και τη φουκαριάρα τη μάνα μου!"

Ακολουθώντας κι εγώ το ρεύμα, συμμετέχω στον εορτασμό, δίνοντας (αυτονόητα) προτεραιότητα στις γυναίκες που διακρίθηκαν στις επιστήμες, ιδιαίτερα μάλιστα σε εποχές όπου οι ανδροκρατούμενες κοινωνίες δύσκολα επέτρεπαν στη γυναίκα τέτοιους "φιλόδοξους" προσανατολισμούς. Αποφεύοντας το άχαρο "copy-and-paste" από άλλα sites, σας δίνω απευθείας τα σχετικά links για να διαβάσετε για κάποιες γυναίκες που προσωπικά θαυμάζω και τιμώ και τις 365 μέρες του χρόνου (366 στα δίσεχτα)!

ΥΠΑΤΙΑ η Αλεξανδρινή (370 - 415 μ.Χ)

Γυναίκες στις Επιστήμες των Μαθηματικών

Από το χώρο της Μουσικής, θα προτείνω την εκπληκτική, και τραγικά πρόωρα χαμένη, μουσικοσυνθέτη Lili Boulanger.

Καλή ανάγνωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου